Achtergrond mindfulnesstraining

Mindfulness Based Stress Reduction
Het achtweekse trainingsprogramma 'Mindfulness Based Stress Reduction' (MBSR) is eind jaren '70 ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn. De training combineert westerse wetenschappelijke kennis uit de medische biologie en de psychologie, en oosterse psychologische kennis en vaardigheden als meditatie en yoga. De basis van MBSR is het beoefenen van mindfulnessmeditatie. Uitgangspunt van MBSR is dat ieder mens de ervaringsdeskundige is van de eigen gezondheid en daar zelf een actieve bijdrage aan kan leveren. De training bleek enorm succesvol. Inmiddels hebben vele duizenden mensen wereldwijd het MBSR-programma gevolgd.

Onderzoek naar MBSR
De effecten en werkingsmechanismen van MBSR worden doorgaand wetenschappelijk onderzocht. De belangrijkste uitkomsten van onderzoek naar de effecten van MBSR zijn:

  • een afname van lichamelijke en psychologische klachten
  • een positieve verandering in de leefstijl
  • beter kunnen ontspannen
  • een positiever zelfbeeld en beeld van de omgeving
  • een verbetering van de kwaliteit van leven

Voor meer informatie over onderzoeksresultaten:
www.radboudcentrumvoormindfulness.nl
www.bangor.ac.uk/mindfulness

Mindfulness for Health
Mindfulness for Health (MfH) is een achtweeks Mindfulness Based Pain and Illness Management (MBPM) programma. Het is ontwikkeld door Breathworks en gebaseerd op de persoonlijke ervaring van Vidyamala Burch. Zij leeft met ernstige rugpijn sinds 1976 en beoefent mindfulness en meditatie sinds 1985.

MfH bevat de kernelementen van het reguliere MBSR programma. Maar MfH heeft enkele specifieke toepassingen voor mensen die leven met chronische pijn en chronisch lichamelijke klachten. Dit betreft een onderscheidende benadering van mindfulness in het dagelijks leven (het ontwikkelen van een ondersteunend dagritme) en mindful bewegen. Daarnaast is de beoefening van compassievolle aanvaarding een kernelement van het programma.

Sinds de start van MfH in 2004 hebben duizenden mensen rond de wereld de training gevolgd en de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren.

Meer info: www.breathworks-mindfulness.org.uk

"Mindfulness for Health is een uiterst effectieve en elegante mind - body benadering voor heling. Het is de meest omvattende, diepgaande, wetenschappelijk up-to-date en mensvriendelijke benadering om te leren omgaan met chronische pijn en weer grip te kriigen op je leven die ik ken."
- Jon Kabat-Zinn, grondlegger MBSR

De ware ontdekkingsreis ligt niet 
in het verkennen van nieuwe streken,
maar in het kijken met nieuwe ogen.
Marcel Proust