Wat is mindfulness?

Milde, open aandacht voor het nu
Mindfulness staat voor een bepaalde manier van aandacht geven. Het betekent bewuste aandacht geven aan wat we van moment tot moment ervaren aan lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten. Mindfulness is een open aandacht: we geven gelijke aandacht aan prettige en onprettige ervaringen, zonder een ervaring te negeren of erin verstrikt te raken. Het is ook een milde, niet-oordelende aandacht. Het ene is niet mogelijk zonder het andere.

De automatische piloot
Het tegenovergestelde van mindful leven is leven op de automatische piloot - bij het opstaan, het eten, het autorijden, op het werk. Een groot deel van ons leven draaien we op routine. We zijn niet aanwezig in het hier-en-nu. Hele stukken van ons leven gaan aan ons voorbij zonder dat we de rijkdom van elk uniek moment opmerken. We reageren vanuit automatische patronen, waardoor we geen vat hebben op veranderingen.

Mindfulness is zo’n andere benadering omdat we niet proberen een probleem op te lossen. We streven er niet naar pijn te verdrijven of een beter mens te worden. Eigenlijk zijn we bezig de controle helemaal prijs te geven en onze denkbeelden en idealen te laten instorten.
Pema Chödrön