Deelnemerservaringen

Wat deelnemers over mijn werkwijze zeggen
open, aandachtige, vriendelijke houding - helder - lichtheid en humor - professioneel en deskundig - straalt rust en vertrouwen uit - creëert veilige, prettige sfeer - praktisch en down to earth - enthousiast - oprechte interesse - respectvol en integer - fijne stem

Peggy, bedankt voor je waardevolle, aandachtige manier van ‘lesgeven.’ Ik heb veel aan de training gehad. Je begeleiding is rustig en toch tempo, zonder oordeel, met humor en duidelijke uitleg. Mirjam Gademan, 52 jaar, trainer/coach

Door de mindfulnesstraining heb ik de gewoonte opgebouwd om meerdere keren per dag mijn aandacht naar mijn lichaam te brengen. Dit toegenomen lichaamsbewustzijn maakt me rustiger en meer ontspannen. De training heeft me ook een impuls gegeven om nog bewuster mijn patronen (en de onder liggende kernovertuigingen) in mijn gedachten/gevoelens/gedrag op te sporen. Ik ben me bewuster van het proces van denken. Ik ervaar het vaker als een ‘activiteit in mijn hoofd’ waardoor ik er ‘van een afstand’ naar kan kijken. De indentificatie met mijn gedachten is daardoor soms minder sterk. De consequent vriendelijke, aanvaardende houding van Peggy in haar benadering van de deelnemers - en wat zijn inbrengen in de groep - is steeds een concreet voorbeeld van mildheid.
vrouw, 44 jaar, verpleegkundige

De mindfulnesstraining heeft me de wetenschap gegeven dat ik een rustmoment kan creëren. Dat het belangrijk is om tijd voor mezelf te maken, om tot mezelf te komen. En de gereedschappen die ik daarvoor kan gebruiken. Ik probeer vaker bewust aanwezig te zijn, vooral wanneer ik verzand in gepieker of stress ervaar. Peggy heeft als trainer een down to earth benadering, geduld en een goede uitleg. Het werkboek en audiobestanden waren ook erg nuttig. Dank voor de fijne training.
man, 35 jaar, senior projectleider

Het is bijna niet te verwoorden wat ik allemaal heb mee gekregen. De mindfulnesstraining heeft mijn verwachtingen overstegen. Alles blijft natuurlijk een dynamisch proces. De training was een perfecte start daarvoor. Ik heb geleerd in contact te komen met mijn lichaam en behoeftes. Daarbij goed naar mezelf te luisteren en bewuste keuzes te maken. Ik heb geleerd dat vervelende emoties en gevoelens niet eng hoeven te zijn en ook waard zijn om te observeren. Dit blijf ik nog wel moeilijk vinden, maar zoals Peggy zei: je hoeft er niet direct ‘helemaal in te duiken’, je kan ook eerst even ‘je tenen er in dippen’. Peggy stelt goede vragen en heeft een enorm prettige stem. Een houding van openheid (er is geen goed of fout) en vertrouwen. Ze straalt rust en kalmte uit en geeft persoonlijke aandacht.
vrouw, 29 jaar, projectleider

De mindfulnesstraining heeft me geholpen uit depressie-fase te komen en een uitweg voor altijd ‘malende hoofd’ te vinden. Meer rust en bewustwording en acceptatie van gevoelens en gedachten. De training heeft me milder gemaakt naar mezelf en meer inzicht in mezelf gegeven (altijd rennen, lichamelijk en/of geestelijk afwezig zijn). Door bewuster te leven voel ik me gelukkiger en het kost minder energie. Peggy straalt rust, openheid, vertrouwen uit. Haar benadering is professioneel, niet-zweverig, praktijkgericht. Dank!
Marieke, 42 jaar, wetenschapper

Wat ik vooral heb mee gekregen uit de mindfulnesstraining is de meerwaarde van het inbouwen van rustmomenten in mijn dagelijks leven. En de ervaring van stressmomenten in contact met anderen. De keuze die ik hierin heb. Na de meditatiebeoefeningen voel ik me lichamelijk en geestelijk rustiger. Peggy heeft de technieken van de training duidelijk zelf ‘doorleefd.’ Ze is een goed voorbeeld: zorgvuldig, aandachtig, open houding naar cursisten, met humor en vriendelijkheid. En duidelijke uitleg. Dank voor de inspirerende training!
vrouw, logopedist

De mindfulnesstraining heeft me meer rust en ruimte voor mezelf gegeven. En meer vrede met mezelf. Ik oefen nu dagelijks met meditatie of yoga. En bouw korte aandachtsmomenten in de dag. Ook ben ik bewuster van activiteiten die ik dagelijks doe (fietsen, lopen, schrijven, zitten). Heel hartelijk dank voor de rustige, open, enthousiaste en aandachtvolle begeleiding. Ik heb enorm genoten.
Henriëtte Metsemakers, 54 jaar, docent/trainer/supervisor

Het is voor het eerst dat ik aan een dergelijke training heb meegedaan. Het is echt een eye-opener voor me geweest. Ik merk dat mijn houding is veranderd in minder strengheid en meer milde aandacht. Ik ben me bewuster van lichamelijke sensaties, het herkennen daarvan, en het vertrouwen op de ademhaling. Ook het eerder herkennen van stressvolle situaties, en het beter daarop kunnen reageren. Het meest bruikbaar van de trainingsbijeenkomsten vond ik de gezamenlijke praktische oefeningen en toch ook de meer theoretische kant van bijvoorbeeld mechanismen om stress te ontwijken (een beetje tot mijn verrassing). Ik heb Peggy’s milde, aandachtige, besliste, integere, respectvolle aanpak gewaardeerd.
man, 57 jaar, rechter

De mindfulnesstraining heeft mijn verwachtingen beantwoord. En voor sommige onderdelen overstegen. Ik vond het een erg fijne training die me echt heeft veranderd. Ik ben veel bewuster van hoe ik dingen doe. En veel gemotiveerder om ze te veranderen (rustmomenten pakken). Wat ik vooral ook heb geleerd is bepaalde dingen te accepteren en los te laten. Ik wist niet dat ik ook zoveel zou leren om overdag, tijdens dagelijkse activiteiten, bewuste momenten van rust te pakken. Ik heb leren ontspannen, vooral mijn hoofd. Ik heb geleerd dat het goed is om je aandacht delen van de dag rustig te focussen op simpelere dingen. Om zo weer rust en energie te krijgen. En hoe je dit kunt doen. De bewuste momenten door de dag heen doen me veel goeds. Wat tijdens de training ook heel bruikbaar voor me was, is de uitleg waarom we de oefeningen doen en hoe je ze goed kunt doen. Ik heb veel gehad aan Peggy’s kennis, rust, vriendelijkheid, interesse en feedback. Haar stem is erg fijn.
Charlotte, 25 jaar, student

Peggy is betrokken, oprecht geïnteresseerd in het proces van iedereen. Weet een veilige, prettige sfeer te creëren. Ik vond het een fijne, waardevolle training.
Marlous, 32 jaar, psycholoog

Ik heb de mindfulnesstraining als heel plezierig ervaren. Positieve sfeer in de groep. Peggy’s instructies waren helder en enthousiasmerend. Ze heeft een open, niet-oordelende houding en een benadering vanuit lichtheid.
Yvonne, 53 jaar, adviseur/trainer/coach

De mindfulnesstraining heeft heel goed beantwoord aan mijn verwachting. Het heeft me meer balans en rust gegeven in mijn leven. Maar het blijft natuurlijk wel ‘werken’ hier aan. Ik vond het erg prettig dat Peggy zo’n mooie balans heeft in serieus zijn en toch met steeds een lach. En nergens ‘zweverig.’
man, 49 jaar, architect

De training heeft mindfulness onderdeel van mijn leven gemaakt. Ik kan nu gestructureerd elke dag oefenen en dat doet me erg goed. Ik kan beter bij mezelf blijven en heb meer energie. In stress-situaties reageer ik hartelijker op mijn kinderen. En ik heb ook meer vertrouwen in mezelf gekregen t.a.v. lastige situaties. Peggy geeft heldere instructies. Door haar humor blijft het licht voelen. Ontzettend bedankt voor de fijne, vriendelijke aandacht en je humor. Het waren heerlijke avonden waar ik enorm van heb genoten. Dat neem ik mee!
Wendy Traa, 42 jaar, schrijfster/docent

De begeleiding van Peggy is ontzettend prettig. Ze geeft veel rust, vertrouwen, positiviteit. Kan zeer goed luisteren en samenvatten. Heeft een prettige stem en - ook belangrijk - ik heb erg kunnen lachen! Ik ben erg blij dat ik de mindfulnesstraining heb gedaan. Ik heb mijn gevoelens meer leren accepteren (‘het is ok dat ik me nu zo voel’). Dat geeft rust. En ik heb geleerd dat we soms allemaal worstelen met onszelf en de wereld om ons heen. Ik ben meer gaan accepteren dat ‘dingen soms zijn zoals ze zijn’. Dat je kunt kiezen: verzet ik me ertegen of kijk ik hoe ik met de situatie om kan gaan.
Ilse, 34 jaar, senior adviseur

De mindfulnesstraining heeft mijn verwachtingen overtroffen. Door dagelijks te oefenen ben ik gedurende de dag bewuster. En meer in staat om vaste patronen te herkennen. Er vaak al direct wat mee te doen. Ik kan ook beter relativeren en andermans negativiteit me minder aantrekken. Ik kan gedachten beter zien als gedachten zonder er in mee te gaan. Bedankt voor de training!
man, 38 jaar, development manager

Ik heb door de mindfulnesstraining geleerd milder te zijn naar mezelf en mijn omgeving. En ik heb houvast en methodes geleerd om aandachtig zijn te oefenen. Ik heb meer leren vertrouwen op mijn lichaam. Dat ademen met aandacht me tot rust kan brengen. Ik ben beter gaan slapen; en merk ook dat slapen minder goed gaat als ik te weinig ‘oefen.’ Peggy heeft als trainer een open, positieve, milde en aanmoedigende houding. Ze is zorgvuldig in de uitleg van oefeningen en theorie en een voorbeeld dat mindfulness werkt. Ik wil haar bedanken voor de fijne training. Heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Heeft geholpen beter naar mezelf te luisteren en geeft me meer rust.
vrouw, 49 jaar, sociaal makelaar

Peggy heeft een open, milde, lichte, accepterende, uitnodigende houding. Ik vond haar een toonbeeld van mindfulness, heel fijn.
vrouw, 53 jaar, HR-adviseur

Ik ben enorm dankbaar voor wat de mindfulnesstraining me heeft gebracht. Meer dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik ben me meer bewust van mijn lichaam en gevoelens en gedachten. Van patronen en reacties. Mijn ademhaling als ankerpunt geeft rust en vertrouwen. Meer bewust van het nu en van hoe weinig ik eigenlijk in het nu bewust aanwezig ben. En hoe fijn het is om volledig aanwezig te zijn in het nu. Zelfs als het nu even niet prettig is. Ik ben milder voor mezelf. (Controle) loslaten lukt beter en is fijn. Ik ervaar ook meer geduld en vertrouwen. Wat ik erg prettig vind aan Peggy’s begeleiding is het niet-oordelen, mildheid, liefdevol, rust, afwisseling, helderheid en de teksten die ze ter inspiratie las.
Simone Terra, beleidsmedewerker

De mindfulnesstraining is beter en leuker dan ik had verwacht. Ik heb geleerd dat het mogelijk is rust te creëren en dat aandacht geven bevredigend is. Door het nemen van adempauzes kan ik beter reflecteren en bepalen waar ik aandacht aan ga/moet geven. Dit geeft rust door zelf keuzes te maken i.p.v. dingen op z’n beloop te laten. Peggy straalt rust en aandacht uit. Dat ze ook haar eigen oefenervaringen en de moeilijkheden die ze hierbij tegenkomt deelt, vond ik steunend. Ik heb heel veel geleerd van de training en het contact met de andere cursisten. Heel veel dank.
man, 56 jaar, senior adviseur

Het was heel fijn deze mindfulnesstraining bij Peggy te volgen. Ik heb veel geleerd en ben me meer dan ooit tevoren gaan realiseren hoe vaak ik op de automatisch piloot leef. En dat ik dat niet meer wil en verandering in ga brengen. Fijn in de groep te merken niet de enige te zijn die het hiermee moeilijk heeft. En goed om te delen met anderen. Opnieuw ook het besef hoe zeer ik meditatie nodig heb op dagelijkse basis. Ik merk dat ik niet meer zo oordelend ben. En ben me er erg bewust van als het wel gebeurt. Peggy heeft een zeer open, milde, niet-oordelende houding. Een vriendelijke, warme stem, respectvol naar iedereen. Ik voelde me altijd welkom en op mijn gemak. Vond het fantastisch dat alles redelijk gestructureerd was en toch ontspannen.
vrouw, 50 jaar, docent

Ik heb in de training geleerd aanwezig te komen in mezelf, in mijn lichaam, in mijn gedachten en gevoelens, in waar ik ben. Aandacht vanuit zachtheid en mildheid - waardoor openheid ontstaat en momenten van eerbied, dankbaarheid, volheid en rust. Het was er allemaal al, maar bedolven onder een laag hardheid en bitterheid. Peggy’s rust en niet-oordelende openheid vind ik bijzonder prettig. Ik voel me bij haar op mijn gemak en ook uitgenodigd mee te doen.
Ytje, 52 jaar, leeft met migraine