Mindfulnesstrainer Peggy van den Hoogen

Peggy van den Hoogen (1971) is van oorsprong gezondheidswetenschapper. De nauwe samenhang tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft haar altijd al gefascineerd. Ze heeft ruim 10 jaar onderzoek gedaan naar volksgezondheid en een aantal jaar als projectleider bij een innovatieve zorgorganisatie gewerkt. Sinds 2011 begeleidt ze mindfulness-activiteiten vanuit haar eigen praktijk.
Ze is gecertificeerd mindfulness- en Breathworkstrainer, opgeleid aan het Instituut voor Mindfulness en door Breathworks en lid van de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers in Nederland (VMBN). Haar vak houdt ze bij door intervisie, vakliteratuur, relevante media en het bijwonen van bijscholingen en conferenties. Daarnaast volgt ze jaarlijks studie- en meditatieretraites binnen de boeddhistische traditie. Haar werkwijze is professioneel, helder, open, betrokken, enthousiast, met diepgang maar ook licht en 'down to earth'.

"Door overbelasting en chronische hoofdpijn kwam ik in 2000 in aanraking met meditatie en yoga. Het was vooral een verlangen naar meer balans en grip op mijn leven. Sindsdien ben ik een toegewijd meditatie- en yogabeoefenaar. Mindfulness helpt me telkens weer naar binnen te kijken en wèrkelijk te luisteren naar mijn lichaam en hart. Bovenal is het voor mij een continue oefening in vriendelijkheid. Dat vind ik ook de kracht van mindfulnesstraining: dat we leren vriendelijker te zijn naar onszelf en anderen – zoals we zijn, mèt onze tekortkomingen. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend. Maar als we eerlijk naar onszelf leren kijken zien we dat we onszelf en anderen vaak veroordelen. Tijdens de acht weken van de training zie ik mensen milder worden. Dat doet mijn hart goed.
Een ander krachtig aspect van mindfulnesstraining vind ik de focus op het (opnieuw leren) kennen en ervaren van ons lichaam. Wij westerse mensen zitten meestal in het hoofd, terwijl we zoveel kunnen leren van het lichaam. Mensen met stressklachten leren in de training beter naar hun lichaam te luisteren. Het lichaam liegt niet. Mensen met chronische pijn leren zich anders met hun lichaam te verhouden."

Peggy van den Hoogen werkt samen met Willeke Oldenhof (1960). Willeke werkt als geestelijk verzorger in een algemeen ziekenhuis en als mindfulnesstrainer/coach vanuit een eigen praktijk (KOM praktijk). Ze heeft langdurige ervaring in de gezondheidszorg en is als mindfulnesstrainer opgeleid aan het Instituut voor Mindfulness (IvM). 

"Ik begeleid mensen bij levens- en zingevingsvragen. Daarbij gaan we altijd samen op zoek naar iemands eigen spirituele bronnen. In 2007 kwam ik in aanraking met Zenmeditatie. Dat beoefen ik sindsdien onder begeleiding van een leraar (Zentrum). Ik ben getrouwd en moeder van twee dochters.”

 

Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.
Antoine De Saint-Exupéry