Peggy van den Hoogen

‘Meditatie is voeding voor de geest. Net zo belangrijk als eten. Dat sla ik ook niet een dag over.’

Aangetrokken tot het goede
Als kind voelde ik me al aangetrokken tot spiritualiteit. Voor mij het best verwoord als een diep vertrouwen in ‘het goede hart’: de aanleg die in ieder mens aanwezig is om het goede te zijn en het goede te doen voor jezelf en voor anderen. Een intuïtief weten dat het cultiveren van het goede hart het meest kostbare is in het leven. De mensen die me van jongsaf het meest inspireren, zijn mensen die dit ‘goede hart’ belichamen.

Het pad van meditatie
In ‘99 kwam een ommekeer in mijn leven. Ik was overbelast. Chronische hoofdpijn liep als een rode draad door het leven. Samengaand met zelfverwijt en focus op ‘wat niet ging zoals ik wilde’. Ik was druk met eigen sores en had weinig echte aandacht voor mijn omgeving. Het gat tussen mijn ‘goede hart intentie’ en de dagelijkse realiteit voelde enorm. Het bracht me in aanraking met yoga en boeddhistische meditatie. Sinds 2000 ben ik een toegewijd meditatie- en yogabeoefenaar. Ik volg jaarlijks studie- en meditatieretraites in de boeddhistische traditie.

Een onderzoekende geest
De onderzoeker zit in mij. Jaren heb ik als gezondheidswetenschapper onderzoek gedaan naar volksgezondheid. De nauwe samenhang tussen fysieke en mentale gezondheid boeit me. Tegenwoordig is het onderzoeken van de eigen geest mijn belangrijkste onderzoeksterrein. Dat verveelt nooit!

Mensen begeleiden naar groter welzijn
Al het bovenstaande heeft me aangezet in 2011 een eigen mindfulnesspraktijk te starten. Gedurende 11 jaar heb ik als professioneel mindfulnesstrainer vele groepen met veel passie mogen begeleiden in mindfulness based trainingen. Sinds 2022 is mijn focus verlegd. Ik coach nu mensen individueel op een aandachtgerichte wijze en begeleid meditatiedagen en een doorgaande meditatiegroep. Daarnaast werk ik als caregiver met ouderen met dementie.

Levende voorbeelden
Enorm dankbaar ben ik voor alle (westerse en oosterse) leraren die op mijn pad zijn gekomen. De meeste dank gaat uit naar mijn dierbare spirituele leraren Dagpo Lama Rinpochee, Geshe Sonam Gyaltsen, Zijne Heiligheid de Dalai Lama en Thubten Chödrön. Zij zijn een belichaming van liefde, compassie, wijsheid, kracht en bescheidenheid. Ze inspireren en leren me - onvermoeibaar - dat het trainen van ‘het goede hart’ het allerbelangrijkste is in het leven, en bovenal: HOE dit te doen.

Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.
Antoine De Saint-Exupéry